Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Zeekat

PostHeaderIcon Zeekat

Vissoort
Zeekat

Beschrijving
De zeekat wordt ook wel sepia genoemd. Het is een weekdier, dat ook in de Noordzee voorkomt. Beter bekend is de zeekat om zijn rugschild (zeeschuim), wat veel op de Nederlandse stranden te vinden is en in de vogelkooi gebruikt wordt om hun snavels aan te scherpen.

Verkrijgbaarheid
In de periode september tot maart.

Bereidingswijze
In ringen of repen snijden en bakken of koken. Zeekat kan ook in de eigen inkt worden gestoofd.

Smaak
Het vlees van zeekat is wat taai.

Latijnse naam
Sepia officinalis

Uiterlijk
De kleur van de zeekat is variabel, afhankelijk van de gemoedstoestand kan de kleur variƫren van bruin met zwarte banden tot groenwit ook kan het dier de kleur van de ondergrond aannemen. Maximale mantellengte is 50 cm.

Voorkomen/Vangst
Atlantische Oceaan, langs de gehele Afrikaanse kust in de zomer aan de kusten van de Middellandse Zee, in de Noordzee (plant zich dan voort in o.a. de Zeeuwse wateren) en rond de Britse eilanden.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
309 kJ / 73 kcal, 16 g vet, 0,8 mg ijzer, vitamines E, B1, B2

Leuke wetenswaardigheden
De inkt van de zeekat werd vroeger gebruikt om de kleur sepia te fabriceren.

Informatie
De inktvis is vooral populair in Zuid-Europa waar de inkvisringen een bekend fenomeen zijn. Hiervoor wordt de inktvis in ringen of repen gesneden en vervolgens gebakken of gekookt.