Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Zonnevis

PostHeaderIcon Zonnevis

Vissoort
Zonnevis

Beschrijving
De solitair levende zonnevis is een ranke jager met een telescoopvormige bek en een profiel dat zo tenger is dat hij zichzelf kan verbergen voor zijn prooi, gewoon doordat hij zo dun is. In Nederland wordt de vis geïmporteerd, met name vanuit Zuid-Europa.

Verkrijgbaarheid
In onze streken gedurende de zomer in kleine aantallen.

Vervangende vissoort(en)
Griet, Tarbot, Zeeduivel, Zeewolf

Bereidingswijze
De zonnevis levert mooi witte, graatvrije filets op die in het algemeen bereid kunnen worden als tong- of scholfilets: gebakken, gegrild of gefrituurd.

Smaak
Bij bereiding wordt het vlees licht gekleurd en krijgt een prettige garnaalachtige smaak.

Latijnse naam
Zeus faber

Uiterlijk
Rug donker geelbruin met onregelmatig geel patroon op de flanken, onderzijde zilvergrijs. Maximale lengte is 70 cm.

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Zuid-Noorwegen tot Zuid-Afrika en in de Middellandse Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
89 kcal, 1,4 g vet (waarvan 0,5 mg Omega-3), 18,4 g proteïne.

Leuke wetenswaardigheden
De vis heeft een karakteristieke 'duimdruk' op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht. De vis werd zo getekend omdat hij de heilige wat geld gaf om belasting te betalen. Net als bij de schelvis is dit verhaal onmogelijk aangezien de vis niet in de Zee van Galilea is aangetroffen.

Informatie
Zonnevis komt vooral voor in de Middellandse Zee en een deel van de Noordzee. De vis dankt zijn naam aan de opvallende ronde vlek op zijn lichaam, die aan de zon doet denken. In Frankrijk noemen ze hem Saint Pierre en in het Engels wordt de vis John Dory genoemd.