Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Zwaardvis

PostHeaderIcon Zwaardvis

Vissoort
Zwaardvis

Beschrijving
Roofvis die zich voedt met o.a. makreel, tonijn en pijlinktvissen. In Nederland wordt de zwaardvis geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, met name Italië en Spanje.

Verkrijgbaarheid
In zuid-Europa regelmatig verse aanvoer, in Europa als diepvriesprodukt.

Vervangende vissoort(en)
Tonijn

Bereidingswijze
De vis kan gegrild of gebakken worden. In Portugal wordt de zwaardvis ook gerookt.

Smaak
De structuur van zwaardvis is stevig en de smaak heeft iets weg van kalfsvlees.

Latijnse naam
Xiphias gladius

Uiterlijk
Rug en flanken zwartbruin, naar onderen geleidelijk overgaand in lichtbruin. Zeer opmerkelijk is de snuit met 'het zwaard'. Maximale lengte is 4,5 m.

Voorkomen/Vangst
Alle wereldzeeën, tussen 50 graden NB en 45 graden ZB.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
109 kcal, 4 g vet (waarvan 0,6 mg Omega-3), 20 g eiwit, 19,4 g proteïne.

Leuke wetenswaardigheden
Het zwaard van de vis is een machtig wapen en is vaak vastgespietst in rompen van houten schepen aangetroffen. Waarschijnlijk ziet de vis de schepen voor walvissen aan.