Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Harder

PostHeaderIcon Harder

Vissoort
Harder

Beschrijving
De harder is in Nederland regelmatig vers te krijgen, de verschillende soorten lijken nogal op elkaar. Bij ons wordt vaak de diklipharder aangevoerd. Enkele soorten worden gekweekt.

Latijnse naam
Chelon labrosus

Uiterlijk
De harder heeft een donkergroene of grijsblauwe rug, zilverkleurige flanken met 6-7 grijze lengtestrepen en de buik is wit. Maximale lengte 75 cm.

Voorkomen/Vangst
Atlantische Oceaan, van IJsland tot Senegal en ook in de Middellandse zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
430 kJ / 102 kcal, 4,1 g vet, 18 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines: B en E.

Leuke wetenswaardigheden
In Nederland noemen vishandelaren de harder ook wel 'witte zalm'

Informatie
Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt. Het kuit wordt in sommige landen gezouten en/of gedroogd en wordt voornamelijk in Japan en in Frankrijk erg gewaardeerd.