Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Heek

PostHeaderIcon Heek

Vissoort
Heek

Beschrijving
Meestal wordt heek in Nederland diepgevroren aangeboden. Heek wordt met name in Portugal en Spanje gewaardeerd. In Spanje is het een vast onderdeel van de bekende Zarzuela, een stoofschotel van onder andere heek en inktvis.

Verkrijgbaarheid
Gedurende de zomer in onze streken een enkele keer vers aangevoerd. Meestal diepvries.

Bereidingswijze
Gepocheerd, gestoomd, gebakken of in de oven klaargemaakt.

Smaak
Het visvlees van heek is zacht en heeft een losse structuur. De smaak van heek is erg goed en de geur is ziltig neutraal.

Latijnse naam
Merluccius merluccius

Uiterlijk
Heek is grijszilver van kleur, de onderkant van de bek steekt naar voren en de binnenkant van de bek is zwart. Maximale lengte 1,8 m

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, in de Noordzee minder algemeen

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
339 kJ, 17 g proteïne, 2,2 g vet (waarvan 0,4 mg Omega-3), vitamine B1 en B2

Leuke wetenswaardigheden
Het schoonmaken van heek kan verrassende vondsten opleveren want het is een zeer vraatzuchtige vis.

Informatie
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de heek geen kabeljauwachtige maar is hij lid van een op zichzelf staande familie. Heek wordt ook wel zeesnoek genoemd.