Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Zeeduivel

PostHeaderIcon Zeeduivel

Vissoort
Zeeduivel

Beschrijving
Zeeduivel doet zijn naam eer aan want hij heeft een 'monsterlijk' uiterlijk. De zeeduivel is weinig bewegelijk en kan niet goed zwemmen. Daarom heeft hij een speciale manier om aan zijn kostje te komen. De zeeduivel heeft een 'hengel' boven zijn kop met een pluimpje eraan dat als aas dient, met zijn tanden kan hij de vissen eten die hij op deze wijze heeft gelokt.

Verkrijgbaarheid
De beste tijd om zeeduivel te consumeren is van maart tot en met september.

Vervangende vissoort(en)
Tarbot, Zeewolf, Zonnevis

Bereidingswijze
Voor de bereiding moet het sterke vlies dat om het visvlees zit, verwijderd worden. Zeeduivel kan gestoofd, gestoomd, gebakken of gegrild worden. Als de kop nog aanwezig is, kan hiervan soep worden getrokken.

Smaak
De smaak van de zeeduivel is heel verfijnd en vergelijkbaar met die van de kreeft. Het vlees is roomwit met een oranje-achtige gloed, glanzend, stevig en zoetig van smaak.

Latijnse naam
Lophius piscatorius

Uiterlijk
Bovenzijde roodbruin tot groengrijs met donkere vlekken, onderzijde vuilwit. Maximale lengte 2 m

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot de Straat van Gibraltar, Middellandse Zee en Zwarte Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
291 kJ, 0,4 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 18 g eiwit, 100 mg natrium, 20 mg calcium, 1,0 mg ijzer, vitamines B1, B2 en C.

Leuke wetenswaardigheden
Door de omvang van de bek en de capaciteit van zijn maag, kan hij tamelijk grote vissen verwerken. Zo is er eens een kabeljauw van ongeveer dezelfde lengte als de zeeduivel in zijn maag aangetroffen.

Informatie
De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. De onprettig aandoende kop is er dan meestal al vanaf gesneden. De laatste jaren is zeeduivel tot een van de meest gewaardeerde vissoorten gaan behoren. Dat was tien jaar geleden wel anders, toen kon de vis gratis meegenomen worden.