Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Baars

PostHeaderIcon Baars

Vissoort
Baars

Beschrijving
Baars is een typische zoetwatervis die zijn hele leven binnen de Nederlandse zoete wateren doorbrengt. Hij eet meestal watervlooien, insekten, wormen etc. Als hij een lengte heeft bereikt van ca. 12 cm. gaat hij meestal over tot het eten van vis.

Verkrijgbaarheid
In Nederland komt de beste baars van het IJsselmeer, van juli tot november.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Koolvis, Schelvis

Bereidingswijze
Stoven of bakken. Het beste is de vis eerst te fileren. Alvorens de vis te bereiden het vlees enige tijd in zout leggen met wat citroen, dit geeft meer smaak. Baars kan ook goed op de barbecue bereid worden.

Smaak
Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.

Latijnse naam
Perca fluviatilis

Uiterlijk
De baars heeft een groenbruine rug, lichtbruine flanken met een bronzen tint. Baars heeft verder zes tot negen opvallende donkere verticale banden op de flanken. Maximale lengte 60 cm.

Voorkomen/Vangst
Geheel Europa, Kaspische-Zeegebied en Aralmeer, ook in Klein-Aziƫ.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
359 kJ, 0,8 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), vitamines A, B1, B2.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Baars is in Nederland een weinig bekende consumptievis en het merendeel wordt dan ook geƫxporteerd naar Frankrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland.