Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Botervis

PostHeaderIcon Botervis

Vissoort
Botervis

Beschrijving
De Lepidocubium flavobrunneum wordt in Nederland vooral diepgevroren als filet verkocht. Ook gerookt is de vis te koop. De Nebris microps wordt soms vers op de Nederlandse visafslagen aangeboden. Bevroren zijn ze ook in filets te koop. Het visvlees heeft een milde smaak en is matig vet. De Peprilus triacanthus wordt zowel heel als gerookt verhandeld. Het visvlees is grauw van kleur en na bereiding wordt het vrijwel wit.

Verkrijgbaarheid
Botervis is het hele jaar door verkrijgbaar

Bereidingswijze
De Lepidocubium flavobrunneum en de peprilus triacanthus kunnen het beste gegrild of gebakken worden. Voor de Nebris microps zijn vrijwel alle bereidingswijzen bedenkbaar.

Smaak
De botervis heeft vettig smaak.

Latijnse naam
Er zijn verschillende vissen onder de naam 'botervis' in de handel: Lepidocubium flavobrunneum, Nebris microps en Peprilus triacanthus

Uiterlijk
De Lepidocubium flavobrunneum heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kilo. De Nebris microps is niet zo groot (± 25 cm) en kan ongeveer 250-800 gram wegen. De Peprilus triacanthus is een klein (20-30 cm), zilverachtig visje.

Voorkomen/Vangst
De Lepidocubium flavobrunneum komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Oceaan, Zuid Afrika). Het belangrijkste land van aanvoer is Namibië. De Nebris microps komt voor de kust van Suriname en het zuiden van de Verenigde Staten voor en wordt zelfs vers op de Nederlandse visafslagen aangeboden. De Peprilus triacanthus komt voor in de Pacific en in de Atlantische Oceaan.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
Geen info.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
De Lepidocubium flavobrunneum komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Ocraan, Zuid Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is Namibië. De vis heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kilo. Het visvlees is erg wit van kleur en op de graat wat roder. De smaak is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot. De Nebris microps komt voor de kust van Suriname en het zuiden van de Verenigde Staten voor en wordt zelfs vers op de Nederlandse visafslagen aangeboden. Deze botervis is niet zo groot (± 25 cm) en kan ongeveer 250-800 gram wegen. Ze leven vooral op zanderige bodems op 30 meter diepte en zijn het voedsel voor dolfijnen, baarzen en tonijnen. Het visvlees heeft een milde smaak en is matig vet. De Peprilus triacanthus is een klein (20-30 cm), zilverachtig visje. Komt voor in de Pacific en in de Atlantische Oceaan.