Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Dorade

PostHeaderIcon Dorade

Vissoort
Dorade

Beschrijving
De doorgaans kleine exemplaren van de dorade grise die in Nederland op de markt verschijnen komen van de Franse kust. Door kweekprojecten in o.a. Griekenland, Italiƫ en Spanje is de dorade grise gedurende het hele jaar te koop. De dorade rose kan maximaal 70 centimeter lang worden en komt in dezelfde gebieden voor als de grijze. De dorade rose die in Nederland wordt verkocht, komt voornamelijk uit Ghana.

Verkrijgbaarheid
Beide soorten zijn het hele jaar door verkrijgbaar

Bereidingswijze
Beide soorten kunnen het beste gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden.

Smaak
De dorade heeft een stevige, volle smaak.

Latijnse naam
In Nederland zijn er twee soorten te koop: de Dorade rose (Sparus aurata) en de Dorade grise (Spondyliosoma cantharus).

Uiterlijk
De dorade rose is zilvergrijs met een grote zwarte vlek bij het begin van de zijlijn, die zich voortzet op de bovenzijde van de kieuwdeksels. Op en over de kop een goudkleurige band die begrensd wordt door een donkere zone. Maximale lengte 70 cm, meestal 30-35 cm. De dorade grise heeft een donkergrijze rug, zilvergrijze flanken met talrijke bruine lengtestrepen. Maximale lengte 60 cm, meestal 20-30 cm

Voorkomen/Vangst
De dorade grise en rose komt over het algemeen voor in de Middellandse Zee, oostelijke Atlantische Oceaan van Midden-Noorwegen tot Angola.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product


Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
De dorade grise is een zeebrasemachtige en wordt het hele jaar aangevoerd. De grote verscheidenheid aan soorten geeft zuidelijke vismarkten een kleurig aanzien. In sommige landen, met name Spanje, worden ook zeebrasemsoorten uit verafgelegen zeegebieden (in het bijzonder zuidelijk Afrika) aangevoerd. Vers of diepvries. Gevoelsmatig lijkt vers te verkiezen, maar diepvrieskwaliteit kan, met name in zuidelijke landen, verreweg de betere keuze zijn.