Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Forel

PostHeaderIcon Forel

Vissoort
Forel

Beschrijving
Forel is een bekende zoetwatervis en komt in het wild nog sporadisch in beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italiƫ voor. Het gaat dan om de beekforel. De forellen die we consumeren zijn gekweekt en worden ook wel regenboogforel genoemd. Deze wordt op grote schaal met name in Denemarken gekweekt. Daardoor is de forel het hele jaar verkrijgbaar. Er zijn in Nederland vier forellenkwekerijen, die samen ongeveer 100 ton forel produceren.

Verkrijgbaarheid
De regenboogforel, de meest geconsumeerde vis in Nederland, wordt gekweekt en is daardoor het hele jaar beschikbaar.

Vervangende vissoort(en)
Meerval, Zalm

Bereidingswijze
Gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt, barbecue of oven.

Smaak
Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een zoetige geur.

Latijnse naam
Salmo gairdneri

Uiterlijk
De regenboogforel heeft een zilverachtig-beige kleur. Hij is van de overige forelsoorten te onderscheiden door de oranje-roze tot rood-paarse streep die over de lengte van de flank loopt. Verder zijn er op het hele lichaam, met uitzondering van de buik, zwarte stippen te zien. Maximale lengte 115 cm.

Voorkomen/Vangst
Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italiƫ. Meestal kweekvis.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
451 kJ / Kcal: 67, 4,9 g vet, 19 g eiwit, 0,4 g ijzer, vitamines: A, B1 en B2.

Leuke wetenswaardigheden
De naam 'zalmforel is een fantasienaam', de zalmforel wordt namelijk gevoerd met speciaal voer waarin garnalen verwerkt zijn. Daardoor is het visvlees roze van kleur.

Informatie
Naast de beek- en zalmforel zijn er nog de bronforel en beekridder.