Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Gamba

PostHeaderIcon Gamba

Vissoort
Gamba

Beschrijving
Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep garnalen uit één familie, de zogenaamde peneïde garnalen. Een garnaal is een schaaldier dat behoort tot de kreeftachtigen. Hierdoor ontstaat vaak verwarring in de benamingen 'scampi' en 'gamba'. Voor de duidelijkheid: een gamba is een grote garnaal en een scampi is een kleine kreeft. Wanneer ze als losse staarten worden verkocht is het verschil moeilijk te zien. De gamba wordt ook wel reuzengarnaal of Chinese garnaal genoemd.

Latijnse naam
Penaeus semisulcatus

Uiterlijk
Geen info.

Voorkomen/Vangst
Streken van herkomst zijn onder andere: West-Afrika, Midden-Amerika en Oost Azië.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
vet 1 gram eiwit 20,7 gram, water 76 gram, natrium 1,5 mg, koolhydraten 0,19 mg.

Leuke wetenswaardigheden
Gamba's zijn vaak al gaar gekookt verkrijgbaar. Deze kunnen zó, koud worden gegeten. Ze kunnen ook voor warme gerechten worden gebruikt. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar. Grillen of bakken kan natuurlijk ook.


Informatie
In de handel bestaan 5 klassen I tot en met V. Gamba I is de grootste, aflopend naar Gamba V. Gamba's zijn zowel gekookt als rauw (uit de diepvries) te koop. Pellen voor bereiding is vaak noodzakelijk. De werkwijze is als volgt: Verwijder eerst de kop, duw met de duimen de pootjes uit elkaar, zodat het pantser aan de onderkant breekt en pel de schaal eraf. Verwijder dan de staart.