Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Geep

PostHeaderIcon Geep

Vissoort
Geep

Beschrijving
De geep heeft een groene kleur van graten, deze opvallende kleur is een natuurlijk verschijnsel. In vissershavens wordt de geep soms gerookt aangeboden: een zeer gewaardeerd product. Verder is geep met name populair in Denemarken.

Verkrijgbaarheid
In onze streken is er in de wintermaanden een beperkte aanvoer, met name in Den Helder.

Bereidingswijze
Gebakken, gegrild, gestoofd of gerookt, in soepen.

Smaak
Het vlees van de geep is gezond en mager en smaakt goed, hoewel het soms een beetje droog is.

Latijnse naam
Belone belone

Uiterlijk
De rug en bovenkant van de flanken van een geep zijn groen, voor het overige zilverkleurig met geelgetinte onderzijde. Lang, slank lichaam, lange dunne kaken met zer kleine tanden. De onderkaak is wat langer dan de bovenkaak. Maximale lengte 95 cm.

Voorkomen/Vangst
In de oceanen van het Zuidelijk Halfrond en in de Noordatlantische Oceaan en Noordzee. Langs de zuidelijke Noordzeekusten in de winter.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
451 kJ, 2,5 g vet (waarvan 1 mg Omega-3), 23,2 g proteïne

Leuke wetenswaardigheden
De geep heeft plaatselijke namen gekregen als 'zeenaald' en 'snavelbek'. Ook wordt hij wel 'mackerel-scout' genoemd omdat de geep onder de kust opduikt voordat de makreel arriveert.

Informatie
De geep springt omhoog naar zijn aas, zodat het eerste wat een visser ziet als hij er een heeft gevangen een vis is die heftig op het water spartelt om los te komen van de haak. Jonathan Couch (in zijn History of the Fishes of the British Islands, 1877) merkt op dat 'als hij dat doet, hij altijd een zeer sterke, merkwaardige geur afscheidt'. Soms ruiken net gevangen gepen sterk, wat ermee te maken kan hebben.