Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Griet

PostHeaderIcon Griet

Vissoort
Griet

Beschrijving
De griet behoort tot de tarbotachtigen en is samen met de tarbot de meest gewaardeerde vis uit deze kleine familie. De twee vissen lijken op elkaar zowel qua smaak als uiterlijk. De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot

Verkrijgbaarheid
De griet wordt als bijvangst gevangen bij de tong en scholvisserij. De aanvoer is daardoor regelmatig, maar niet groot.

Vervangende vissoort(en)
Tarbot, Zonnevis

Bereidingswijze
Gestoofd, gebakken of gefrituurd.

Smaak
Griet is een matig vette vis met een fijne structuur en een iets neutralere smaak dan tarbot.

Latijnse naam
Scophthalmus rhombus

Uiterlijk
Griet heeft grote ogen, zonder beenplaten en een grote bek. De kleur van de vis is lichtbruin tot roodachtig bruingrijs. De huid van de griet voelt glad aan. Maximale lengte 75 cm.

Voorkomen/Vangst
Atlantische oceaan, van Zuid-Noorwergen tot Marokko gehele Middellandse en Zwarte Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
402 kJ / 96 kcal, 2,9 g vet (waarvan 0,7 mg Omega-3), 16,4 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamines: B1 en B2.

Leuke wetenswaardigheden
Griet verandert, net als de tarbot, van kleur al naar gelang de plaats waar hij gevangen is op zanderinge bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade.

Informatie
De griet wordt met name gevangen als bijvangst bij de schol- en tongvisserij. De aanvoer is daardoor regelmatig.