Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Haring

PostHeaderIcon Haring

Vissoort
Haring

Beschrijving
Ieder jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de maanden mei en juni heeft de haring voldoende vet opgebouwd en nog geen hom en kuit gevormd. Haring kan bij mooi weer in mei in enkele dagen tijd zijn vetgehalte snel opbouwen. Veel zon betekent veel voedsel, zodat de haring lekker kan gedijen. Zodra de haring minimaal 16% vet bevat, mag hij als Hollandse Nieuwe op de markt verschijnen. Om Hollandse Nieuwe te mogen heten, moet de haring bovendien op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gerijpt, gezouten en gefileerd zijn. Bij het kaken worden de kieuwen, ingewanden en de keel van de haring verwijderd. De alvleesklier blijft zitten. Deze klier produceert enzymen die ervoor zorgt dat de haring rijpt. Haring wordt bijna het hele jaar door gevangen, maar niet alle haring is geschikt voor maatjesharing of Hollandse Nieuwe. Gedurende het jaar verandert namelijk het vetgehalte van de haring. Met de verschillende vetstadia van de haring, veranderen ook de verwerkingsmogelijkheden.

Verkrijgbaarheid
Haring wordt bijna het hele jaar door gevangen en is door invriezing het hele jaar verkrijgbaar. Hollandse Nieuwe wordt gevangen in de periode half mei tot juli.

Bereidingswijze
Kant en klaar product

Smaak
Over het algemeen is het vlees stevig en mals van aard.

Latijnse naam
Clupea harengus

Uiterlijk
De haring is een slanke, vrij kleine vis met één korte rugvin en zonder zijlijn. Hij heeft een zilverachtige kleur met een blauwgroen rugvel. Maximale lengte 56 cm.

Voorkomen/Vangst
In de koude en gematigde zeeën in het Noorden tot in de IJszee en in het zuiden tot in de Golf van Biscaje. Verder in de Noord-Atlantische Oceaan, bij IJsland, de Zuidkust van Groenland en aan de kust van de Verenigde Staten en Canada. In de Oostzee komt een kleinere haringsoort voor.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
957 kJ / 231 kcal, 18,5 g vet (waarvan 1,8 mg Omega-3), 18 g proteïne, 16 g eiwit, vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.

Leuke wetenswaardigheden
Hollandse nieuwe haring wordt ook wel maatjesharing genoemd. Dit komt omdat maatjesharing vroeger wel 'maagdelijke haring' werd genoemd, omdat deze haring nog geen hom en kuit bevat. De woorden 'maagdelijke haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.

Informatie
Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel. Het is de soort die het meeste wordt verkocht.