Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Kabeljauw

PostHeaderIcon Kabeljauw

Vissoort
Kabeljauw

Beschrijving
Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. De meeste kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Daarnaast relatief goedkopere IJslandse en Oostzee kabeljauw die zich kenmerkt door een lossere structuur en een vlakkere smaak. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht. De filets worden doorgaans graatarm verkocht.

Verkrijgbaarheid
Verse kabeljauw is van januari tot en met september goed verkrijgbaar.

Vervangende vissoort(en)
Koolvis, Nijlbaars, Roodbaars, Schelvis, Tilapia, Zeeduivel

Bereidingswijze
Gebakken, gestoofd of gekookt. Gegrild kan ook.

Smaak
Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren.

Latijnse naam
Gadus morhua

Uiterlijk
De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. Maximale lengte 1,9 m.

Voorkomen/Vangst
Noordelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
342 kj / 82 kcal, 0,7 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), 17 g eiwit, 0,3 mg ijzer, vitamines A, B1, B2, B6, B12, C, D en E

Leuke wetenswaardigheden
Vroeger mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt 'gul' genoemd.

Informatie
Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich. De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel).