Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Koolvis

PostHeaderIcon Koolvis

Vissoort
Koolvis

Beschrijving
Er is geringe aanvoer van verse koolvis omdat de smaak snel terugloopt. Koolvis wordt over het algemeen na vangst snel verwerkt aan boord tot een diepvriesproduct. Vissticks bijvoorbeeld is een product dat vaak van koolvis wordt gemaakt.

Verkrijgbaarheid
In onze streken geen vaste aanvoer. Koolvis wordt met name verwerkt in industriƫle producten.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Nijlbaars, Roodbaars, Schelvis, Tilapia

Bereidingswijze
Van witte koolvis kunnen dezelfde producten gemaakt worden als kabeljauw.

Smaak
Het vlees van koolvis is stevig en verend en lijkt op kabeljauw.

Latijnse naam
Pollachius pollachius

Uiterlijk
Rug donkergroen, flank en buik dof zilverkleurig. Zijlijn is vrijwel recht. Geen kindraad. Maximale lengte 1,2 m.


Voorkomen/Vangst
Langs de Europese kusten van de Golf van Biskaje tot noordelijk Noorwegen, de Faroer Eilanden, IJsland, het Skagerak, de zuidelijke Oostzee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
368 kJ / 88 kcal, 0,7 g vet, 18 g eiwit, 0,6 mg ijzer, vitamines A, B1, B2 en B12

Leuke wetenswaardigheden
Witte koolvis heeft als bijnaam 'mooie meid'.

Informatie
Koolvis is familie van de kabeljauw. Er zijn twee soorten: witte koolvis (Pollachius pollachius) en zwarte koolvis (Pollachius virens). Het vlees van de witte koolvis is losser dan die van de zwarte. Ook de smaak is verschillend. Alaska pollack is de benaming voor de koolvis die ter hoogte van Alaska in de Noord-Pacific wordt gevangen.