Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Mul

PostHeaderIcon Mul

Vissoort
Mul

Beschrijving
Met de bijnaam koning van de poon zou men denken dat dit kleine, zeer gewaardeerde visje een poonachtige is. Dit is echter onjuist. Mul is een zeebarbeel die voortreffelijk smaakt. De beste tijd voor mul is september/oktober.

Verkrijgbaarheid
Mul is een typische zomervis. Dankzij importen uit het Midden-Oosten is mul het hele jaar door redelijk verkrijgbaar.

Bereidingswijze
Gebakken of gegrild.

Smaak
De mul heeft een delicate smaak. Met name de lever van de mul smaakt voortreffelijk. Deze laat men dan ook vaak zitten om de smaak te verhogen.

Latijnse naam
Mullus surmuletus

Uiterlijk
Rug en flanken zijn roodachtig met gele strepen. Maximale lengte is 40 cm.

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van de noordelijke Noordzee tot Senegal Middellandse Zee en Zwarte Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
555 kJ / 109 kcal, 3,8 g vet (waarvan 0,8 mg Omega-3), 19 g eiwit, 0,3 mg ijzer, vitamines B en E.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
De laatste jaren komt mul gedurende de zomermaanden ook regelmatig in de netten van Nederlandse boomkorkotters voor. Enkele Nederlandse schepen vissen gericht op deze vis en voeren een uitzonderlijk goede kwaliteit aan in Urk en Scheveningen.