Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Nijlbaars

PostHeaderIcon Nijlbaars

Vissoort
Nijlbaars

Beschrijving
De victoriabaars of nijlbaars dankt zijn naam aan het feit dat de vis ooit uitgezet is in het Victoriameer in Centraal-Afrika. Een experiment dat later tot gevolg had dat de sterke vis veel overige vissoorten uitroeide en de nijlbaars nu in groten getale in het meer voorkomt.

Verkrijgbaarheid
Het hele jaar door.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Koolvis, Roodbaars, Schelvis, Tilapia

Bereidingswijze
Het is een stevige vis, met dikke filets, goed te gebruiken om te bakken en te grillen.

Smaak
Door zijn structuur en smaak is nijlbaars een prima vervanger voor de schaarse kabeljauw.

Latijnse naam
Lates niloticus

Uiterlijk
Rug bruingroen, flanken zilverachtig, buit wit. Maximale lengte 2 m.

Voorkomen/Vangst
Zuidamerikaanse en Afrikaanse Atlantische wateren.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
370 kJ / 88 kcal, 1,5 g vet, 18 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamines B en C.


Leuke wetenswaardigheden
Door het fileren is naast vishandel ook een lederindustrie ontstaan. Producten uit gelooid nijlbaarsleer zijn op de markt in Afrika te koop.

Informatie
Het is de grootste zoetwatervis van Afrika en heeft dan ook de bijnaam 'Koning der Afrikaanse vissen'. De meeste nijlbaars wordt gefileerd en diepgevroren geƫxporteerd.