Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Noorse kreeft

PostHeaderIcon Noorse kreeft

Vissoort
Noorse kreeft

Beschrijving
De Noorse kreeft, ook wel langoustine genoemd, wordt door de Nederlandse vissersvloot gevangen. De staart is het enige eetbare gedeelte van de langoustine.

Verkrijgbaarheid
Vers is kreeft het hele jaar door goed verkrijgbaar.

Bereidingswijze
Koken of frituren

Smaak
Het vlees is mager en heeft een verfijnde smaak.

Latijnse naam
Nephrops norvegicus

Uiterlijk
Roze-oranje tot oranje van kleur, met donkere vlekken op de scharen en het abdomen. Lengte maximaal 25 cm.

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, van Noorwegen en de Faroer Eilanden tot Noordwest-Afrika, Middellandse Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
125 kJ, 0,6 - 2 g vet, 19 g eiwit.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Een andere naam voor de langoustine is het Italiaanse 'scampi'. Vaak wordt deze kreeft met de grote garnaal, de gamba, verward. Raar is dat niet, want als de twee dieren als losse staarten verkocht worden, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. De langoustine is makkelijk herkenbaar: lange dungerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op de kop.