Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Pijlinktvis

PostHeaderIcon Pijlinktvis

Vissoort
Pijlinktvis

Beschrijving
De pijlinktvis is economisch gezien de belangrijkste soort van de inktvisfamilie. In de zuidelijke landen van Europa zijn dit de zgn. calamares, calamaretti of calamar.

Verkrijgbaarheid
Het hele jaar door.

Bereidingswijze
Gefrituurd, gekookt, gebakken.

Smaak
Diepgevroren pijlinktvis kan wat rubberachtig zijn. Verder is de smaak uitstekend.

Latijnse naam
Allotheutes subulata

Uiterlijk
De kleur is rossig tot roze rugzijde is donkerder. De pijlinktvis heeft 10 armen. Maximale lengte is ongeveer 50 cm.

Voorkomen/Vangst
Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en zelfs in de Noordzee

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
89 kJ, 5 g vet, 15 g eiwit, 2 mg ijzer, vitamine A en D.

Leuke wetenswaardigheden
In tegenstelling tot inktvissen, vangen pijlintkvissen wel vis. Het voedsel wordt fijngemaakt door een paar krachtige kaken die de vorm van een papegaaiensnavel hebben. Eén van de klieren die in de mondholte uitmonden, produceert gif dat bij de beet in de prooi komt.

Informatie
Geen info.