Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Rode poon

PostHeaderIcon Rode poon

Vissoort
Rode poon

Beschrijving
Vooral in de zomermaanden wordt de poon in Nederland aangevoerd, beste tijd is van juli tot december. Overigens wordt juist nu in de zomermaanden poon in grotere hoeveelheden aangevoerd. Met recht mag poon 'zomervis' genoemd worden.

Verkrijgbaarheid
Van juli tot december.

Vervangende vissoort(en)
Roodbaars, Zeewolf

Bereidingswijze
Gestoofd, gebakken of gerookt.

Smaak
De smaak van poon is zoet-garnaalachtig, poon heeft een fijne smaak.

Latijnse naam
Trigla lucerna

Uiterlijk
Rug en bovenzijde lichtrood, onderzijde oranje of wit. Maximale lengte 40 cm.

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Ierland en de Britse Eilanden tot Kaap de Goede Hoop en Mozambique.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
560 kJ / 137 kcal, 6 g vet (waarvan 1,0 mg Omega-3), 20 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamine A en B.

Leuke wetenswaardigheden
Een van de bijnamen van poon is knorhaan, dit vanwege het geluid dat ze kunnen maken. Dit geluid dient om belagers af te schrikken en als herkenning voor soortgenoten.

Informatie
Er zijn drie soorten ponen te onderscheiden: de grauwe poon, de rode poon en de Engelse poon. Zoals de namen al doen vermoeden, is de ene poon rood, de ander grauwbruin.