Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Rog

PostHeaderIcon Rog

Vissoort
Rog

Beschrijving
Er zijn een aantal soorten roggen, waarvan de stekel- of doornrog in Nederland het meeste wordt aangevoerd. Roggen zijn geen platvissen, maar platte vissen. Platvissen worden geboren als rondvis, na een aantal weken verandert de lichaamsvorm en neemt een platte vorm aan.

Verkrijgbaarheid
Vooral in het najaar een goede aanvoer.

Bereidingswijze
Gestoofd en gebakken.

Smaak
De smaak is zoetig en aangenaam. Het visvlees is stevig.

Latijnse naam
Raja clavata

Uiterlijk
Bovenzijde geelbruin met onregelmatig gevormde, donkerbruine vlekjes. Onderzijde is witachtig. Maximale lengte 1 m.

Voorkomen/Vangst
Atlantische kusten van Europa en Afrika, van de Noordpoolcirkel tot Zuid-Afrika, ook in de Middellandse Zee en het westelijk deel van de Zwarte Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
355 kJ / 85 kcal, 0,2 g vet, 20 g eiwit, 0,5 mg ijzer, vitamine B en E

Leuke wetenswaardigheden
De rogvleugels kunnen enigszins een amoniakachtige geur hebben, dit is een natuurlijk verschijnsel. Deze geur verdwijnt tijdens het koken. De rog moet vrij snel na aankoop geconsumeerd worden.

Informatie
Het culinaire gedeelte van de rog zit geheel in zijn vleugels, dit zijn de fors ontwikkelde borstvinnen. De rogvleugels nemen een derde van het lichaamsgewicht in beslag. Een verse rogvleugel is lichtroze van kleur en heeft een stevige textuur. Hoe witter de kleur, hoe ouder de vleugel.