Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Roodbaars

PostHeaderIcon Roodbaars

Vissoort
Roodbaars

Beschrijving
Jonge vis leeft in fjorden, baaien en algemeen in de kustzone, maar de volwassen dieren gaan verder de zee in, tussen 100-1.000 meter diepte, waar ze in groepjes bij elkaar leven. Ze voeden zich met diepzeegarnalen en haring.

Verkrijgbaarheid
Het hele jaar door.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Koolvis, Schelvis

Bereidingswijze
Bakken en roken.

Smaak
Het vlees van de roodbaars is smakelijk en matig vet.

Latijnse naam
Sebastes marinus

Uiterlijk
Rug en flanken lichtrood, buik roze, kieuwdeksels grijs. Maximale lengte 1 m.

Voorkomen/Vangst
Noordelijke Atlantische Oceaan, van de noordelijke Noordzee noordwaarts tot Spitsbergen, de Barentszzee en Nova Zembla, rond IJsland, Oost- en west-Groenland, de noordelijke kusten van Noord-Amerika tot de Grand Banks en de Golf van St. Lawrence.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
479 kJ / 114 kcal, 2,7 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), 18 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines A, B1, B2, B12, C, D en E.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Roodbaars is in de laatste jaren een belangrijke consumptievis geworden door zijn fijne smaak en stevige vlees.