Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Sardine

PostHeaderIcon Sardine

Vissoort
Sardine

Beschrijving
In Nederland kennen we met name de sardine in blik. In zuidelijke landen als Spanje en Italiƫ is verse sardine een geliefde vis. Sardine is een haringachtige die uiterlijk en qua smaak veel op de haring lijkt. Sardine heeft grote, makkelijk loslatende schubben.

Verkrijgbaarheid
Vers meestal in de zomermaanden. Diepgevroren het hele jaar door.

Bereidingswijze
Bakken of roosteren.

Smaak
Het vlees is stevig en mals van aard. De kleur van het vlees is blank. De smaak neigt naar haring.

Latijnse naam
Sardina pilchardus

Uiterlijk
Rug groen tot bruingroen, flanken zijn zilverkleurig. Maximale lengte is 25 cm.

Voorkomen/Vangst
Van Zuid-Noorwegen tot Senegal Middellandse Zee en Zwarte Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
870 kJ / 210 Kcal, 9,2 g vet (waarvan 2 mg Omega-3), 20 g eiwit, 1,3 mg ijzer, 0,1 mg calcium, vitamines A, B1, B2, B6, B12, en D.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
In Nederland is de vis vers moeilijk verkrijgbaar. Ingevroren sardienen zijn makkelijker te verkrijgen en zijn bijna net zo goed als de verse.