Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Schelvis

PostHeaderIcon Schelvis

Vissoort
Schelvis

Beschrijving
Net als de meeste kabeljauwachtigen is de schelvis gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen. Voor de twijfelaars is er een nog makkelijker herkenningspunt: aan weerskanten zit, onder de eerste rugvin, een zwarte vlek, de zgn. Petrusduim.

Verkrijgbaarheid
Hoofdaanvoer van oktober tot februari.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Koolvis, Nijlbaars, Tilapia

Bereidingswijze
Gebakken, gefrituurd of gestoofd. Het visvlees is los van structuur, daarom moet men voorzichtig met het vlees omgaan.

Smaak
Het vlees van de schelvis is zacht, licht van kleur en fijn van smaak.

Latijnse naam
Melanogrammus aeglefinus

Uiterlijk
Rug donker groenbruin, zilverwitte flanken en witte buik. Maximale lengte 1,1 m.

Voorkomen/Vangst
Noordelijke Atlantische Oceaan, van Portugal tot IJsland, Spitsbergen en Nova Zembla, Witte Zee, Kattegat en Skagerrak, westelijke Oostzee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
324 kJ / 78 kcal, 0,6 g vet (waarvan 0,2 mg Omega-3), 17 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines A en B.

Leuke wetenswaardigheden
De vis heeft een karakteristieke 'duimdruk' op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht. De vis werd zo getekend omdat hij de heilige wat geld gaf om belasting te betalen. Net als bij de zonnevis is dit verhaal onmogelijk aangezien de vis niet in de Zee van Galilea is aangetroffen.

Informatie
In de Nederlandse visafslagen wordt schelvis nauwelijks aangevoerd. Dit is jammer want schelvis is een zeer smaakvolle vis, die verfijnder is dan kabeljauw.