Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Schol

PostHeaderIcon Schol

Vissoort
Schol

Beschrijving
De schol behoort tot de familie van de scholachtigen, een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen.

Verkrijgbaarheid
Het hele jaar door. Maar in januari, februari en maart is de schol in zijn paaiperiode en kan dan beter met rust gelaten worden.

Vervangende vissoort(en)
Schar, Tong, Tongschar

Bereidingswijze
Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.

Smaak
Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak.

Latijnse naam
Pleuronectes platessa

Uiterlijk
Gepigmenteerde zijde donkerbruin tot donkergroen met over het lichaam verspreide heldere oranjerode stippen. Maximale lengte 1 m.

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, can de Witte Zee en IJsland, tot de Golf van Biskaje, Noordzee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
348 kJ / 83 kcal, 1,4 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 18 g eiwit, 79 g water, 100 mg natrium, 20 mg calcium, 1 mg ijzer.

Leuke wetenswaardigheden
Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis.

Informatie
Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol vindt vervolgens zijn weg naar Italiƫ, daar is het met name een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.