Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Snoekbaars

PostHeaderIcon Snoekbaars

Vissoort
Snoekbaars

Beschrijving
De snoekbaars behoort tot de familie van de baarsachtigen, waartoe ook de baars behoort. Ofschoon iedereen verondersteld dat het hier gaat om een kruising tussen de snoek en de baars, is snoekbaars een zelfstandige soort.

Verkrijgbaarheid
Beste tijd is van juli tot november.

Bereidingswijze
Stoven of bakken.

Smaak
Het visvlees is bijzonder stevig, waardoor het op veel manieren gebruikt kan worden. De smaak is uitstekend en de vis is gemakkelijk te combineren met andere gerechten

Latijnse naam
Stizostedion lucioperca

Uiterlijk
Rug en flanken groenbruin of grijs, naar onderen lichter, buik wit. Acht tot tien onregelmatige verticale banden op de flanken. Maximale lengte 1,3 m

Voorkomen/Vangst
Oostelijk van de Elbe, in Zweden, Finland, Centraal-Europa, de Balkan, rond Zwarte en Kaspische Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
382 kJ / 91 kcal, 0,7 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 19 g eiwit, 0,2 mg ijzer, vitamines B1, B2 en C.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Deze zoetwatervis is zeer milieu-gevoelig, en komt daarom niet erg verspreid voor. De meeste snoekbaars vinden we in het IJsselmeer en in de Friese meren. Het aanpassingsvermogen van snoekbaars is enorm, want de vis komt zowel in heldere meren als in troebel water en zelfs polderslootjes voor. In Nederland wordt de vis gekweekt en uitgezet.