Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Spiering

PostHeaderIcon Spiering

Vissoort
Spiering

Beschrijving
Spiering is een directe verwant van de zalm en de forel, hoewel zijn uiterlijk dat niet doet vermoeden. Na de afsluiting van de Zuiderzee is er van de oorspronkelijk in zee voortplantende spiering een zogenaamde stand-populatie in het IJsselmeer overgebleven. De vangst op dit 'komkommervisje' -spiering ruikt namelijk naar komkommer- vindt voornamelijk plaats in maart.

Verkrijgbaarheid
Kleine spiering van het zoete water het hele jaar door, grote spiering (in onze streken uit de Zeeuwse wateren en de Waddenzee) gedurende de zomermaanden.

Bereidingswijze
Kleine spiering in zomer en herfst frituren (in de winter te vet en moeilijk verteerbaar), de grote spiering bakken in de koekpan.

Smaak
Spiering heeft een speciale smaak en ruikt sterk naar komkommer. Meesten vinden ze heerlijk als ze echt vers zijn.

Latijnse naam
Osmerus eperlanus

Uiterlijk
Rug olijfgroen met zilverkleurige flanken. Maximale lengte 30 cm.

Voorkomen/Vangst
Van Ierland, de Britse Eilanden, Noord-Frankrijk en de Lage Landen tot Noord-Rusland (de Witte Zee).

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
375 kJ, 2 g vet, 17 g eiwit, vitamine B2 en B12.

Leuke wetenswaardigheden
Vroeger het voedsel van de arme Zuiderzeevissers: 'Spiering is vis, als er anders niet is'.

Informatie
Spiering wordt vooral in Frankrijk en Spanje gefrituurd als een delicatesse wordt beschouwd. In de winter is de kleine spiering te vet en moeilijk verteerbaar.