Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Tarbot

PostHeaderIcon Tarbot

Vissoort
Tarbot

Beschrijving
De tarbot leeft voornamelijk van andere vissen en heeft dan ook een grote, sterke bek met spitse tanden. Qua uiterlijk worden tarbot en griet nogal eens verward. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde duidelijk voelbare beenknobbels.

Verkrijgbaarheid
Beste tijd is van mei tot en met december. Naast aanvoer uit zee ook kweektarbot uit Spanje. In Nederland kweekmethodes op kleine schaal.

Vervangende vissoort(en)
Griet, Zonnevis

Bereidingswijze
Omdat het visvlees van de tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Zo kan tarbot gestoofd, gebakken of gegrilleerd worden.

Smaak
De smaak van tarbot is erg goed en het visvlees is stevig. Het vlees van de tarbot is grof van structuur, stevig en wit van kleur.

Latijnse naam
Psetta maxima

Uiterlijk
Variabel van kleur past zich aan de kleur van de bodem aan: meestal zandkleurig tot bruin met talrijke donkere vlekken en stippen. Maximale lengte 1 m

Voorkomen/Vangst
Noordoostelijke Atlantische Oceaan, van de poolcirkel tot Noordwest-Afrika, Middellandse Zeegebied.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
376 kJ / 90 kcal, 2,7 g vet (waarvan 0,5 Omega-3), 16 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamine B1 en B2.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Tarbot is een gewaardeerde consumptievis. Hoewel verse tarbot het hele jaar aangevoerd wordt, is de vis echter niet in grote aantallen verkrijgbaar. Tegenwoordig is er ook kweektarbot verkrijgbaar. Qua smaak en textuur is het verschil moeilijk waar te nemen. De smaak van de wilde tarbot is iets uitgesprokener en de textuur is vaster. In Nederland zijn er twee tarbotkwekerijen.