Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Tilapia

PostHeaderIcon Tilapia

Vissoort
Tilapia

Beschrijving
Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten. Veel Indische Nederlanders kennen de tilapia uit de koloniale tijd. Belgen kennen de vis uit de tijd dat Kongo bij België hoorde. De vis wordt dan ook op bescheiden schaal in België en Nederland gekweekt. Het overgrote deel van het aanbod komt nog wel rechtstreeks uit Afrika. Na filering is de vis binnen 24 uur in Europa, versheid is gegarandeerd. Tilapia is een vis die zowel in zoet, zout als brak water kan leven en veel weg heeft van de baars

Verkrijgbaarheid
In West-Europa wordt tilapia diepvries aangeboden. Verder veel gekweekte vis. Hierdoor is tilapia het hele jaar door verkrijgbaar.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Nijlbaars

Bereidingswijze
Bakken, roerbakken, grillen, pocheren en paneren.

Smaak
Tilapia heeft stevig vlees en een milde smaak.

Latijnse naam
Oreochromis niloticus

Uiterlijk
Tilapia is donker bruin groen-achtig met donkerder blauw-zwarte verticale banden. Maximale lengte 50 cm.

Voorkomen/Vangst
Israël, Ethiopië, riviersystemen van de Niger, de Volta, de Gambia en de Senegalrivier, Nassermeer, Tanganyikameer.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
93 kcal, 19,5 g eiwit, 1,5 g vet (waarvan 0,3 mg Omega-3), 37 mg natrium, 0,5 mg ijzer.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Omdat de vis wordt gekweekt, heeft dit een aantal voordelen ten opzichte van traditionele vis. Ten eerste kan de consument de filets het hele jaar door tegen een constante kwaliteit en prijs kopen. Verder wordt de tilapia op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen (HACCP) met voornamelijk plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige en mild smakende vis wordt.