Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Tong

PostHeaderIcon Tong

Vissoort
Tong

Beschrijving
Onze Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst op onder meer deze platvis. Tong komt vooral in de Noordzee voor. Tong is een 'bodembewoner', net als de meeste andere platvissen. De tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel.

Verkrijgbaarheid
Het hele jaar door, vers of diepvries. De beste tijd om tong te eten is van juni tot en met december.

Vervangende vissoort(en)
Schol, Tongschar

Bereidingswijze
Tong kan op verschillende manieren bereid worden: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong ontveld worden.

Smaak
Tong is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen.

Latijnse naam
Solea solea

Uiterlijk
Gepigmenteerde zijde bruin tot donkerbruin met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen, blinde zijde crèmekleurig. Maximale lengte 70 cm.

Voorkomen/Vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Zuid-Noorwegen tot Senegal vrijwel de gehele Middellandse Zee.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
364 kJ / 96 kcal, 1,8 g vet (waarvan 0,4 mg Omega-3), 17 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamines B1 en B2.

Leuke wetenswaardigheden
De naam 'solea' komt van het Grieks 'omdat de Grieken meenden dat hij door zijn vorm een goede sandaal opleveren voor een zeenimf' (Day).

Informatie
De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste sortering. Er bestaan een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een 'b'. 'Slib' zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. 'Slip' met een 'p' komt echter uit het Engels en betekent klein.