Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Tonijn

PostHeaderIcon Tonijn

Vissoort
Tonijn

Beschrijving
Jarenlang was tonijn alleen bekend uit blik. Door de moderne conserveringstechnieken en beter transportmogelijkheden worden tegenwoordig steeds vaker verse tonijn aangeboden. Tonijnen worden voornamelijk in de Grote Oceaan met netten, lijnen of hengels gevangen. De vangst met netten komt vaak negatief in het nieuws, doordat er vaak dolfijnen meegevangen worden.

Verkrijgbaarheid
Dankzij importen is tonijn gedurende het hele jaar door verkrijgbaar. Tonijn wordt zowel gerookt als vers en diepgevroren verkocht.

Vervangende vissoort(en)
Zeeduivel, Zwaardvis

Bereidingswijze
Gegrild of gebakken.

Smaak
Het is een zeer gewaardeerde vissoort met stevig vlees. Bij een te lange bereidingstijd wordt de tonijn te droog.

Latijnse naam
Thunnus thynnus

Uiterlijk
Flanken en buik zijn zilverwit met kleurloze vlekken. Maximale lengte 3 m.

Voorkomen/Vangst
In alle tropische en gematigde zee├źn in de Atlantische Oceaan.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
230 kcal / 959 kJ, 15 g vet, 21 g eiwit, 0,5 mg ijzer, 0,2 mg calcium, vitamines A, B1, B2, B6, B12, D en E.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.