Nieuwsflits

Vis van deze maand is: Haring

Hoofdpagina Vissoorten Wijting

PostHeaderIcon Wijting

Vissoort
Wijting

Beschrijving
Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. Het voedsel van de wijting bestaat voornamelijk uit garnalen en kreeftachtigen. Daarvan worden zulke hoeveelheden verorberd, dat de garnalenvissers, elk jaar als er veel wijting onder de kust aanwezig is, een duidelijke teruggang in hun vangsten constateren.

Verkrijgbaarheid
Beste aanvoertijd januari tot augustus.

Vervangende vissoort(en)
Kabeljauw, Koolvis, Schelvis

Bereidingswijze
Bakken, stoven en roken.

Smaak
Het is een zeer smakelijke vis, beter nog dan kabeljauw. Het vlees is wat zachter.

Latijnse naam
Merlangius merlangus

Uiterlijk
Rug groenblauw, flanken zilverkleurig, zwarte vlek aan de basis van de borstvin. Maximale lengte is 70 cm.

Voorkomen/Vangst
Noordelijke Atlantische Oceaan, van Portugal tot IJsland, Spitsbergen en Nova Zembla, Witte Zee, Kattegat en Skagerrak, westelijke Oostzee. Ook bij Groenland.

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product
301 kJ / 72 kcal, 0,7 g vet (waarvan 0,1 mg Omega-3), 17,4 g eiwit, 0,4 mg ijzer, vitamine A, B en E.

Leuke wetenswaardigheden
Geen info.

Informatie
In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes'. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek, een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.